Informatii utile

SFATURI DE CALATORIE

Calatoria cu autocarul
Pentru excursiile cu autocarul te rugam sa te prezinti la locul de imbarcare cu cel putin 30 de minute mai devreme fata de ora de plecare mentionata in grila de imbarcare.

La plecarile de autocar din tara pot aparea anumite decalaje fata de progamul estimat din diverse motive care nu tin de agentia noastra.Asezarea in autocar va fi realizata de ghidul insotitor, conform diagramelor de imbarcare, in functie de ordinea inscrierii turistilor la respectivul program.

Autocarele fac popasuri pe traseu din aproximativ 3 in 3 ore.

Calatoria cu avionul
Pentru excursiile cu avionul, actele de identitate sunt documentele obligatorii de calatorie. Asigura-te bine ca nu le-ai lasat acasa.

Biletele de avion pentru zborurile charter sunt electronice, check-in-ul se face in general pe liste de pasageri, de aceea ridicarea biletelor se face in aeroport, de la reprezentantul agentiei.

Pentru efectuarea formalitatilor de check-in trebuie sa te prezinti obligatoriu cu 120 de minute inainte de ora de decolare.

Orarul de zbor al charterelor poate fi modificat de catre compania aeriana. Agentia te va informa in timp util daca acest lucru se intampla. In acelasi timp este responsabilitatea turistului sa reconfirme orarul de zbor cu cel putin o zi inainte de plecare.

Taxele de aeroport pot suferi modificari in functie de evolutia pietei combustibililor. Greutatea maxima admisa gratuit la bagajul de cala este de 20 kg.

Transportul bagajelor care depasesc aceasta greutate este supus unor tarife suplimentare.

Calatoria cu automobilul
Pentru calatoria cu masina vei avea nevoie si de certificatul de inmatriculare al automobilului. O asigurare auto s-ar putea dovedi extrem de utila. Cartea verde nu este obligatorie, dar serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international.

Utilizarea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre soferi pe drumurile publice este interzisa prin lege.

Respecta regulile de circulatie! Iar aici ne referim si la prevederile referitoare la obligativitatea purtarii centurii de sigurantă, a neutilizarii telefonului mobil in timp ce conduci sau a limitarilor de viteza!

Nu uita sa achizitionezi vignetele necesare pentru a putea rula pe drumurile publice sau pe autostrazi.

Parcheaza-ti masina doar in spatii amenajate. In lipsa acestora, trebuie sa respecti zonele in care se afiseaza parcarea sau stationarea interzise. In caz contrar, risti ca masina sa iti fie ridicata si sa o poti recupera doar dupa achitarea amenzii.

Nu uita!

Este bine sa ai in permanenta asupra ta un document de identitate valabil, pentru a-l putea prezenta autoritatilor in cazul in care ti se va cere sa te legitimezi. Pentru a usura efectuarea formalitatilor necesare in caz de furt al actelor, recomandam sa iti pastrezi copii ale pasaportului si ale permisului de conducere auto in locuri diferite de originale.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. Pentru iesirile in oras, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea biroului local de politie si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

DOCUMENTELE DE CALATORIE

La frontiera este obligatorie detinerea unui pasaport valabil 6 luni pentru tarile non UE si a unei carti de identitate valabila 6 luni pentru tarile membre ale Uniunii Europene.

Pentru a putea iesi din tara, copiii sub 18 ani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa detina pasaport valabil sau carte de identitate in functie de regimul tarii in care calatoresc, sa fie insotiti de cel putin un adult si sa aiba asupra lor acordul pentru calatorie al ambilor parinti (sau al parintelui care nu ii insoteste), legalizat la notariat. Adultul insotitor, in cazul in care nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba asupra sa cazierul judiciar.

Informatii suplimentare despre conditiile de calatorie in alte tari se pot obtine de la serviciile de frontiera. Tarile in care nu se poate calatori fara viza sunt mentionate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Agentia nu isi asuma nicio responsabilitate vizavi de turistii care nu pot trece frontiera datorita lipsei documentelor necesare sau in cazul in care serviciile de frontiera refuza accesul acestora in alte tari.

Asigurarea medicala de calatorie este obligatorie pentru tarile non UE si este facultativa pentru tarile membre UE. Agentia noastra insa, iti recomanda sa ai asigurare medicala in orice calatorie in strainatate. In acelasi timp iti recomandam la contractarea unui pachet turistic sa inchei si asigurarea storno, pentru a te pune la adapost de eventualele neplaceri privind retragerea sau anularea calatoriei.

CONDITII DE TRECERE A FRONTIEREI

Statele membre ale Uniunii Europene care permit intrarea pe teritoriile lor pe baza cartii de identitate sunt: Austria, Estonia, Irlanda, Malta, Slovenia, Bulgaria, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Spania, Cehia, Franta, Letonia, Olanda, Ungaria, Cipru, Germania, Lituania, Polonia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Portugalia. In celelalte tari intrarea se face numai pe baza de pasaport cu respectarea legislatiei in vigoare (pentru unele tari este necesara obtinerea vizei de intrare).

CONDITII DE CALATORIE IN STRAINATATE PENTRU MINORII CETATENI ROMANI

In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a). minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti si calatoreste in strainatate insotit de acestia sau minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b). minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta

• numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia;

• fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau face dovada decesului celuilalt parinte;

Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
c). minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta:

• o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv,

• extrasul de cazier judiciar,

• documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).

Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se pastreaza, in copie, de catre Politia de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care s-a efectuat iesirea din tara.

ATENTIE!!!: Certificatul de nastere nu poate fi folosit ca document de calatorie.

Informatiile prezentate mai sus au caracter orientativ. Pentru informatii detaliate si actualizate cu privire la conditiile de calatorie ale cetatenilor romani in strainatate va rugam sa accesati site-ul Politiei de frontiera: www.politiadefrontiera.ro sau la tel: 0219590111.

ASISTENTA CONSULARA

In cazul in care vei avea nevoie de asistenta consulara, apeleaza la Ambasada Romaniei sau la cel mai apropiat oficiu consular roman.

Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Atena
Tel.: +30 210 672 88 79 / 76
Program de lucru: 09:00–17:30, de luni pana vineri.

Consulatul general al Romaniei la Salonic
Tel.: +30 231 034 00 88/89
Fax: +30 231 033 20 60
Program de lucru: 09:00–15:00, de luni pana vineri.

Ambasada Romaniei in Republica Turcia
Bükres Sok. No. 4,
06680 Çankaya, Ankara
Tel.: +90 312 / 468 12 91; 447 79 40; 447 79 56; +90 312 / 447 79 18
(intre 09.00-18.00); +90 312 / 447 79 45 (intre 18.00–9.00)
Fax: +90 312 / 468 12 92

Consulatul General al Romaniei la Istanbul
Yanarsu Sokak No.42, Narin Sitesi, Etiler/Beşiktaş – Istanbul
Tel.: +90 212 358 05 15 – voice mail, 358 05 16 – voice mail, +90 212 358 05 17 – hot line (informatii vize),
+90 212 358 05 35 – secretariat, +90 212 358 35 37 – consul general.
Fax: +90 212 358 05 18/19.

Consulatul General al Romaniei la Izmir
Strada 1479, nr. 9, ALSANCAK
Tel.: +90 0 232 465 04 63 – secretariat
Fax: +90 232 465 09 38
Program de lucru cu publicul: 09:30–13.30 si 17:00–18:00, de luni pana joi.

Consulatul Romaniei in Croatia
Tel. +35 929 73 35 10
e-mail: ambsofro@vip.bg

Ambasada Romaniei in Republica Croatia
Adresa: Mlinarska nr.43, 10000 Zagreb,
Tel.: +385-1-46 77 550;
Telefon sectie consulara: +3851 46 77 660,
e-mail: veleposlanstvo.rumunjske@zg.t-com.hr

Ambasada Romaniei la Podgorica (Republica Muntenegru)
Ulica Vukice Mitrovic, br. 40, 81000 Podgorica
Tel. : +382 20 618 040
mobil consul (prim-colaborator): +382 69 871 760

Ambasada Romaniei in Spania
Adresa: Avenida de Alfonso XIII nr.157, Madrid 28016
Tel.: 0034 609 069 983; 0034 91 350 18 81;
Fax: 0034-91-345.29.17
Program de lucru: de luni pana vineri 9:00-14:00 / 15:00-18:00

Ambasada Romaniei in Italia
Adresa: Via Nicolo Tartaglia 36, 00197 Roma
Tel.: 0039 06 808 45 29;
Program de lucru: de luni pana vineri 8:30-13.00 / 14.00-17:30

Ambasada Romaniei in Portugalia
Adresa: Rua de São Caetano 5 (Lapa), 1200-828 Lisabona
Tel.: 00351 21 396 88 12; 00351 21 397 99 82
Program de lucru: de luni pana miercuri 09.00 – 12.00; joi 14.00 – 15.00

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Ministerului pentru Afaceri Externe
» http://www.mae.ro/node/1533